Kosthållning

I vår familj har mat, god mat och dryck tillsammans med familjen och gärna med fina vänner alltid varit viktigt. Både Thomas och jag har tyckt om att stå bland grytor.  När jag blev som sjukst frågade vår son ofta "Vilka kommer till oss ikväll?" Han var så van att vi alltid hade gäster, eller att vi var bortbjuden. Det var under många månader som han varje fredag och lördag undrade om det verkligen var så att ingen skulle komma. Han föreslog många gånger gäster som han tyckte vi skulle bjuda. Men icke, min ork fanns inte och finns än idag inte. Det gör så klart att det känns tråkigt många gånger, men min önskan att bli frisk är starkare än att ha våningen full i folk. Tyvärr blir det på bekostnad av min sociala familjs  liv också.
Däremot är det fortfarande viktigt att vi äter bra och god mat. Under mina år som sjuk, de är nog ca tio år som jag och psykologen räknat ut att jag varit sjuk, men att jag varit sjukskriven i ett år och nio månader, fortsätter vi i familjen att laga god mat och samlas kring maten. Eller Thoms och Sara ögat maten, ja, Sara gjorde det till för fjortondelar sedan då hon flyttade till egen lägenhet. Och att vi samlas kring maten är inte heller riktigt sant, frukosten äter jag ofta i sängen och övriga måltider händer också att jag intar där, inte så ofta längre men det händer. Familjen samlas självklart fortfarande kring maten. 

Däremot finns det en avsevärd skillnad i vårt matinköp, tidigare köpte vi ofta mat var och varannan dag, oplanerat och det vi kände för att äta just den dagen. Detta fungerar inte längre då jag inte längre lagar mat. Det betyder att jag måste ha mat hemma, rester från gårdagen eller till och med rester från tidigare dagar under veckan. Mat att bara värma. Värma till mig till lunch eller när Thoams är utomlands så måste det finnas även middagar till mig och Philip. 

För är det något som jag verkligen lyckats hålla kvar och vi som familj utvecklat ännu bättre under min sjukdomstid är det just maten och matinköp. Vi har nu alltid en veckomatsedel som dessutom är planerad med rester så att det finns att värma. Många saker har jag slarvat med, utifrån att både ork och lust försvunnit. Duschen är till exempel inte så "viktig" längre, jag är ju "bara" hemma. Men som sagt god och näringsriktig mat har vi, eller mest tackvare Thomas lyckats bibehålla och utveckla. Jag är glad att jag hela tiden äter bra mat. Saknar dock vinet, men en mun har det dock blivit någon kväll, eller ännu hellre champagne. 

Utmattningsdepression Utmattning utmattningssyndrom utmatningstillstånd

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln