Klockan 20:00

Handen på hjärtat, hur sent på kvällen använder du smartphone och läsplatta? Själv har jag använt dem dygnet runt. Hoppat mellan Instagram, Facebook, Expressen, svarat på sms och googlat efter något viktigt som kommit upp i mitt huvud som omgående bara måste kollas upp.  För att sedan göra om samma procedur igen, det kan ju kommit något nytt spännande inlägg eller viktig nyhet sedan jag lämnade Instagram eller Expressen senast. Och så håller det på. Timme ut och timme in. Eller så höll det på. Jag har nämligen fått en förhållningsorder. Inte av läkaren. Inte av psykologen. Nej, förhållningsordern kommer från någon som sett ett mönster. Ett mönster på hur svårt, eller rättare sagt hur mycket svårare, jag får att somna om jag använder mig av dessa  på kvällen. Inget Instagram, ingen Expressen, inget sms:ande efter 20.00 och det är stränga order. Om dessa inte följs så plockas paddan ur mina händer. Förhållningsordern kommer nämligen från Thomas och han är i detta läge mycket bestämd. 

Och jag är helt och hållet överens med honom. Använder jag paddan och telefonen på kvällen har jag mycket svårt att somna, trots sömntabletter som jag tar varje kväll. Kroppen är min bästa vän som på bästa sätt signalerar när jag behöver sätta stopp. Det är bara att jag inte lyssnat. Jag vet att jag, med sömntablett i kroppen, till och med kan göra som ungdomarna, dygna. Hur jag vet det? Ja det tänker jag inte berätta. 

Däremot kan jag berätta varför jag och säkert du också, får svårare att somna när vi använder oss av läsplattor och smartphones på kvällen. Det är inte bara så enkelt som att vi aktiverar hjärnan med i formation. Nej, ljuset från dessa apparater har ett svagt blått sken. Ett ljus som påminner om ljuset vid gryning. Vi lurar med andra ord hjärnan att tro att det är dags att vakna. Vi väcker hjärnan när det är dags att låta den vila och sova. 

Jag ska nu under två veckor klara mig utan mitt bättre-jag, som finns i Australien och visa mig själv att jag inte behöver hålla på med paddan. Jag ska vänta till dagen efter att svara på sms eller mail. Jag kan läsa kvällsnyheterna på morgonen. De kommer inte försvinna bara för att jag sover. 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln