Här och nu - bara nuet

Det här att vara här och nu. Det här att vara i nuet. Bara vara. Att vara i nuet innebär att inte tänka tillbaka på det förgångna. Att vara i nuet innebär att inte planera för framtiden.  Bara att vara just här och nu. Just nu. 

Under mina år som sjukskriven har jag kämpat med att inte ha tankar i mitt huvud. Många gånger önskat att någon kunde stänga av min off-knapp till den hjärna som snurrat på högvarv. 
Jag har kämpat med avslappningsövningar. Kämpat med min avslappningsapp i telefonen och i början klarade jag av att koppla bort tankar endast i ett par sekunder. Jag har övat och övat. Kämpat och kämpat. Övat och kämpat med att finnas i nuet. Finnas i nuet utan störande tankar från ett förflutet. Finnas i nuet utan störande planer på framtiden. 

Igår när jag gick från tåget till psykologen stannade jag till på bron. Tittade ut över ån som ringlar under. Stod där och såg de vackra. Tog upp telefonen och föreviga ögonblicket. Då där mitt i ett klick dör telefonen. Lite för kallt för en iphone. 

Tankarna snurrar. Oj, för lite pengar på tåggkortet vilket betyder att jag måste föra över pengar via telefonen. Men hur gör jag det med en död telefon? Hur ska jag kunna betala tågresan hem? Hur ska jag komma hem? Plötsligt lämnade jag nuet. Plötsligt kastade jag mig in  i framtiden. Jag har problem. 

Tittar ut över ån. Tar ett djupt andetag. Rensar hjärnan. Funderar. Frågar mig själv? Har jag problem här och nu? Svaret bli. Nej det har jag inte. Problemet ligger i framtiden. 
Kan jag lösa problemet här och nu? Svaret blir nej. Andas. 

Bestämmer mig för att inte finnas i framtiden. Finns inget jag kan göra åt framtiden just här och nu. Bestämmer mig för att åter finnas här och NU. 

Andas, tittar ut över ån. Andas, börjar här och nu gå mot psykologsamtalet. 

Mitt kämpande med att finnas i nuet har prövats i verkliga livet. Prövats i praktiken. Att finnas här och nu och inte i framtiden. Jag finns här och NU.  

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln