Våga lyssna på kroppen

Utmattningssyndrom Utbränd kommunikation utmattningsdepression väggen återhämtning eva svärd

Att kommunicera med min kropp. En tanke som innan jag blev sjuk aldrig ägnat en tanke åt. Visst har jag hör att jag ska lyssna på min kropp men egentligen aldrig förstått innebörden av det. 

Att ha en kommunikation betyder ett givande och tagande i samtalet. Själv har jag enbart haft en monolog med min kropp och knopp. Gör si. Gör så. Lite snabbare. Lite mer. Om kroppen försökt sig på att meddela sig har jag inte lyssnat. På sin höjd har jag svarat med att säga "Sluta gnäll, lite mer klarar du," 

Idag fascineras jag av hur häftig kroppen är som kommunicerar. Om jag stannar upp och lyssnar så har den massor att säga. Det hade den tidigare också gjort men då lyssnade jag inte, trots att den gav mig både ledvärk, eksem och bältros. Jag är fortfarande en nybörjare men det är verkligen häftigt. 

För att lyssna måste vi våga vara lyhörd, våga vara närvarande med kroppen. Lägga ifrån oss mobiler och datorer. Sätta oss ned med oss själva, eller gå ut med oss själva utan input från musik, ljudböcker, sms och telefonsamtal. 

För att lyssna måste vi våga vara ensam med oss själv. Tillåta oss att skala bort allt yttre och lyssna, lyssna på vad kroppen vill förmedla. Vara närvarande i det som händer. 

När vi lyssnar på kroppen och lär känna den kommer vi upptäcka kroppens, det vill säga våra egna styrkor och svagheter. Vi kommer veta när vi behöver sätta gränser och när vi kan utmana oss själva. Vi kommer bli tryggare i hur vi kan ta oss an utmaningar. 

Medans jag skriver det här inlägget känner jag hur mina vader börjar arbeta, det liksom rusar i dem, små pirrar lite. På väg att bli obehagligt och värka. Låren har redan börjat småkrampa. Kroppen har ett enormt minne och nu när jag funderar på hur jag motarbetat min kropp i så många år skickar hjärnan signaler till kroppen att mobilisera sig mot känslan. Kroppen går in i försvar. Ingen trevlig upplevelse men jag kan ändå inte låta bli att fascineras och tycka att kroppen är en häftig skapelse. Nu blir det att lägga ifrån sig paddan och istället ta emot en Morgan, vi ska sitta och vila tillsammans så att kroppen känner att jag har lyssnat på varningssignalen från vaderna och låren. 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln