Många bollar i luften gör oss sjuka


Är det något jag kan så är det att stressa på. Skynda mig och göra allt och lite till. Arbeta i ett högt tempo och hålla många bollar i luften. Att ha många bollar i luften samtidigt är egentligen en osanning, enligt forskning kan vi människor inte hålla mer än två bollar i luften samtidigt, en aktivitet för var hjärnhalva klarar vi av. När vi försöker hålla tre eller fler aktiviteter och uppgifter i huvudet samtidigt börjar hjärnan tapp fokus. När vi använder oss av multitasking bränner vi hjärnceller och vår hjärna blir likt ett barns hjärna. Men likt förbaskat har jag hållit många bollar i luften samtidigt och med andra ord blivit grymt ineffektiv, även om jag hävdat något annat. För effektiv har jag trott att jag varit, när jag pratat i telefonen samtidigt som jag svarat på ett mail och haft tankarna på föreläsningen jag inom 30 minuter ska hålla.

Det skrämmande i det hela är att arbetsgivare förväntar sig att de anställda ska vara stresståliga, klara av att ha många bollar i luften och gilla att arbeta i ett högt tempo. Arbetsgivare som Pressbyrån söker idag en distriktschef som förväntas kvala in under dessa kriterier. På Elit hotell har de ett högt tempo och vill du arbeta där är tjänsten ledig som receptionist, du klara av att ha många bollar i luften utan att det påverkar ditt goda humör. På NA-kd kan du få bli sociala medier expert om du fixar att hålla 50 bollar i luften samtidigt. 

Frågar ni mig, strunt samma jag tänker svara även om ni inte frågar, det är är galet. Det här är sjukt, så sjukt att vi får sjuka människor. I år är det 32 000 människor som är sjukskrivna i stressrelaterade sjukdomar, som utmattningsdepression och utmattningssyndrom. 

Jag skulle önska att arbetsgivare söker personal som vet vad som är viktigt för att ha ett fungerande arbets- och privatliv över tid. Att de söker personal som vet hur de på bästa sätt återhämtar sig. Om arbetsgivare söker personal med den kunskapen tror jag även att den arbetsgivaren är mån om att se till att personalen vid hög arbetsbelastning även får möjlighet och hjälp till återhämtning. 

En av de saker jag lärt mig under min sjukdomstid är att jag är stresstålig till att jag drabbas av en utmattning. Jag vet att jag kan hålla många bollar i luften, men jag gör det förmodligen sämre än om jag kan koncentrera mig på en eller ett par uppgifter i taget. Jag har även insikt i att jag spinner igång och gärna, mer än gärna tar mig an uppgifter och ser till att fullfölja dem i rasande fart för att lika energiskt, kalla det gärna stressande, ta mig an nästa uppgift. 

MEN det jag också lärt mig är att jag aldrig fått kunskap i hur jag ska återhämta mig mellan alla uppgifter. Ska bara göra det här, sedan blir det lugnt. Ja visst ja då ska jag ju göra det hör också men sedan blir det lugnt och då ska jag vila och återh... Nej då kom ju det där uppdraget också! 

Kan låta knasigt att människor, iaf vissa människor måste lära sig att vila och återhämta sig men jag lovar i min värld är det ännu knasigare att vi ska uppmana människor att hålla 50, femtio, bollar i luften och det samtidigt! 

Nu kan jag ingenting annat göra än vila och återhämta mig minsta lilla stress blir lätt en ångestattack. Jag tränar och tränar på att vila och det är en av de tuffaste utmaningar jag haft, men för att överleva är det den viktigaste kunskapen av dem alla. 

Idag tränar jag vila genom att sitta i parken, titta ut över ån och dingla med foten. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln