När nystrukna skjortor känns friskt

Utmattad utmattning utmattningssyndrom utmattningsdepression psykiskohälsa väggen utbränd våga vara rädd huga boss behandling

För några veckor sedan strök jag tvätt. Kanske inget konstigt för de flesta. Inget konstigt för mig heller. Eller det var inget konstigt för tre år sedan. Våra tvätthögar var stora som berg. Ibland strök Thomas eller jag undan dem. Oftast Thomas. Han stod där i källaren i huset och strök dem till ljudet av sportradion. Jag kom att stryka mer och mer sällan till att jag helt stlutat stryka. Jag slutade stryka långt innan jag officiellt blev sjuk, innan jag blev sjukskriven. 

Men en dag för några veckor sedan när Thomas var på kontoret, ett par dagar innan han skulle flyga till Mexico/Guatemala stod jag plötsligt där vid strykbrädan. Jag strök och strök. Jag strök 15 skjortor. Och jag njöt. Jag njöt av att jag i lugn och ro gjorde något friskt. Att stryka tvätten är friskt. 

Det är svårt att förklara att stryka skjortor skulle vara något speciellt. Men att stryka dessa skjortor kändes verkligen som att jag fanns i en frisk miljö. Att vara utmattad och ha utmattningssyndrom under lång tid, flera år gör att man lever i en sjuk miljö. Ni som levt med anhörig i någon svår sjukdom kan säkert  jag menar att miljön blir sjuk. Allt känns sjukt. Men att stå där och stryka var verkligen något frisk. Att stryka tillhör vardagssysslor i ett hem. Det tillhör det normala och friska. Och jag kunde vara normal och frisk. 

När jag träffade min läkare förra veckan berättade jag om att jag hade strukit tvätt. Hans fråga blev då, hur trött kände du dig efteråt för det måste tagit på krafterna. Jag vet faktiskt inte. Jag kommer inte ihåg för jag var så lycklig. Japp, jag var så lycklig över att jag strykit lite tvätt. Känslan av att sitta där med Thomas och läkaren och skratta åt att jag var lycklig över att jag strukit. 

Jag var till och med så lycklig att jag tog en bild på skjortorna och skickade till Thomas. Lycklig som ett litet barn som fått precis det hon önskat sig i födelsedagspresent. Eller lycklig som när man har utmattningssyndrom och gör något av sig själv som att stryka en tvätt, precis så lycklig 

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-