Att ha Luther på min axel 

Utmattning utmattad utmattningssyndrom psykiskohälsa Ströget Köpenhamn utbränd väggen beteendeförändring livsstil livsstilsförändring
Utmattning utmattad utmattningssyndrom psykiskohälsa Ströget Köpenhamn utbränd väggen beteendeförändring livsstil livsstilsförändring


Hemma igen. Hemma efter en fin midsommarhelg. Men skäms, skäms över att jag gjort saker. Tror nästan att skammen är min största akilleshäl. Jag skäms så när jag gör något friskt. 

När jag träffade min läkare för tre veckor sedan undrade han hur många friska saker jag plockade in i mitt liv. Hur ofta Thomas och jag gick på restaurang och åt god mat och drack vin. Fick uppmaningen att ta in mer glamour i mitt liv. Ja, tack! 

Det kändes skönt att han lyfte frågan då jag verkligen har satt Luther på min axel,och inte lyckats peta bort honom. Min psykolog och jag pratar ofta om det här. Men det är så svårt. Så svårt att inte döma mig själv. Att inte kritisera mig själv. 

Men det är inte så enkelt att säga att jag ska plocka in friska stunder som mer glamour i mitt liv. Det är verkligen inte så enkelt för jag blir så trött av aktiviteter. En trötthet som är obeskrivlig. Kroppen dräneras fullständigt på energi när jag gör minsta lilla aktivitet. 

Idag kan jag under många timmar "verka" normal och frisk i umgänge med andra men det som inte syns är tröttheten och kraschen som kommer när jag landar själv i min ensamhet. Min behandling under stor del som sjuk har varit samtal och vila, vila, och åter vila samt återhämtning. Men vila är inget jag kan lagra som reservkraft. Det jag idag vet är att jag dock behöver vila innan aktivitet, för att ha någon kraft till aktiviteten samt lång vila efteråt. Om jag inte får vila efteråt blir jag enormt trött. Att vara trött är inte farligt men om jag blir dränerad på energi och kraschar i trötthet kommer även ångest och ångest är inte bra för kroppen. Ångest är även enormt obehagligt och många gånger skrämmande. 

För mig finns det olika former av ångest, ångest som kommer ur trötthet och ångest som kommer ur samtal och minnen och sedan finns panikångesten. Ångesten som kommer ur tröttheten är för mig svårast. Svårast för den ligger lite på ytan och dallrar och kan slå till med full kraft. Den ångesten slår ut min kropp fullständigt. 

Det fantastiska med min resa är att jag lär mig mycket om mig själv. Jag lär mig påmind kropps signaler. Jag lär mig om olika former av ångest. Skulle kunna skriva att det är en lärdom jag inte skulle vilja ha men riktigt så enkelt är det inte. En dag kanske jag förklarar varför. Jag har även lärt mig att jag kan gå genom Ströget och blunda och enbart fokusera på mig själv. Det om något är en kunskap jag absolut inte vill vara utan.  Jag säger som jag säger till min psykolog; "Jag tycker att jag är spännande." För så är det, resan om mig själv är spännande. Den gör jävulusikt ont men den är spännande. 

Nu blir det här ytterligare en dag med vila och åter vila. 

 

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-