Lysekil i mitt hjärta

tad utmattning väggen Lysekil semester turist turistbyrå livsstil livsstilsförändring utmattningsdepression utmattningssyndrom ångest psykisk ohälsa beteendeförändring
Utbränd utmattad utmattning väggen Lysekil semester turist turistbyrå livsstil livsstilsförändring utmattningsdepression utmattningssyndrom ångest psykisk ohälsa beteendeförändring


Ända sedan jag träffade Thomas har vi tillbringat somrarna i Lysekil. Både själva, med vänner på olika festivaler och sedan barnen kom har de självklart varit med. Jag har även varit där tillsammans med väninnor på husmorssemester och när jag läste på universitetet och gjorde praktik bodde jag hos farmor och farfar, Thomas farmor och farfar i Lysekil. 

Under många år bodde vi i någon av lägenheterna som fanns i farmor och farfars hus eller i någon av stugorna på tomten. När sedan barnen kom blev det boende hos faster, barnens extrafarmor. Faster är egentligen Thomas faster men hon är verkligen allas vår faster. Dock vill hon inte kallas för då hon tycker det låter för gammalt men det är inget vi lyssnar på. Faster står nämligen för kärlek för oss. 

När Thomas och jag var unga och ogifta och firade våra midsomrar i Lysekil tyckte faster att vi skulle ägna midsommardagen åt att städa upp på staden och samla tomburkar och flaskor. Allt för att tjäna pengar och ha till ett stundande bröllop. Vi valde att sova i solen istället. 

Som ett brev på posten kommer varje sommar en tidning. Faster ser till att vi får ett ex av Lysekilspostens tidning Sommar i Lysekil. Allt för att locka ner oss under sommaren. Egentligen behöver hon inte locka oss, hon blir nämligen inte av med oss. 
 

tad utmattning väggen Lysekil semester turist turistbyrå livsstil livsstilsförändring utmattningsdepression utmattningssyndrom ångest psykisk ohälsa beteendeförändring


På morgonen har jag suttit och bläddrat i tidningen. Drömt och längtat. I fjol var det första sommaren på 30 år som jag inte var till faster och Lysekil.  Det fanns ingen möjlighet för mig. Det var av många olika orsaker, klarade inte av en sådan lång bilresa, alla snabba intryck i trafiken gav mig stresspåslag som även gav ångest. Att bo hos någon skulle heller inte fungera, inte ens hos faster där vi har eget sovrum och jag känner mig som hemma. I fjol med den fortfarande svåra utmattningen satte alla käppar i hjulet för en semester. Konstigt när en semester egentligen ska vara vila och återhämtning. Men jag och min kropp och hjärna behövde mer vila och återhämtning än så. Behandlingen var och är vila i ensamhet och total vila för att kunna återhämta mig. Men idag drömmer jag och hoppas och till och med tror att några semesterdagar i Lysekil hos faster tillsammans med barnen ska nog kunna vara möjlig. Som jag längtar. 

Blir lite nostalgisk under tiden jag skriver, minns med värme så många olika stunder. Bäst av alla stunder är kanske Thomas 40-årsdag som vi firade på klippor i regn. Vi hade flytt hemmet då min mamma började sin cancerbehandling samma dag och vi ville ha lite ro. Dagen började med överraskningsfika tillsammans med våra bästa vänner som dök upp fortsatte med Spa för Thomas och mig. Efter Spa fortsatte firandet på klipporna med linneduk, levande ljus och havetsläckerheter och champagne tillsammans med barnen, faster, svärfar, farbror med fru och kusiner till Thomas och fulla måsar. Som Thomas farbror sa; "En dag vi alltid kommer att minnas, men kommer det bero på att det var så trevligt eller att det regnade under hela vår picknick?" Ja det är frågan, men ett varmt minne är det. 
 

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-