Medveten vila för återhämtning

medveten vila våga vara rädd leva väggen utbränd utmattningsssyndrom


När jag blev sjuk, eller rättare sagt när jag blev sjukskriven, för sjuk hade jag varit i närmare 8-10 år innan jag blev sjukskriven, blev min ordination från sjukvården att endast vila. "Vila, vila och återhämtning, något annat ska du inte göra" var vad min psykolog tjatade om. 

Vila? Jag höll på att bli galen. På riktigt trodde jag faktiskt att jag skulle bli galen. Huvudet och alla tankar bara snurrade, hoppade och for. Alla tankar samtidigt och inte en enda ren tanke att hänga upp något på. En vidbränd gröt. 

Vila? Jag hade ingen aning om vad han pratade om. Jag visste inte längre hur man vilade. Det är faktiskt sant! Jag hade aldrig en tyst hjärna och allt var inpulststyrt. Så fort det kom en tanke försökte jag fånga den och göra och prestera. 

Jag fick tips på några avslappningsappar. Pluggade i hörlurarna i öronen, lyssnade på rösten i två sekunder sedan for tankarna iväg och jag hoppade åter upp för att göra något. Något viktigt! Något intressant! Något roligt!

Det jag klarade var att ligga på soffan och titta på "Sommar med Ernst" i paddan som jag hade liggandes mot minna knän. Det som hände var att jag somnade. Varje program tog mig tre till fyra dagar att titta på. Bästa sömnmedlet. Förlåt Ernst! 

Efter att i månader tragglat med min avslappningsapp började jag till sist kunna lyssna på den kortaste avslappningen, 3 minuter. 

Under mina år som sjuk har jag vilat, vilat och återhämtat mig. Inte gjort något speciellt. Skrivit och lyssnat på ljudbok när jag orkat. Ibland en fika eller lunch med Thomas, barnen eller någon vän på stan. Men nu pratar vi cirka 1,5 efter sjukskrivningen. 

Idag när jag börjar bli klarare i mitt huvud och aktivitet startar upp igen, både i hjärna och i kroppen, behöver  jag vilan på riktigt. Jag skriver mer, läser både lättlästa romaner och lyssnar ljudböcker, går på min yoga, fikar och äter lunch med vänner, om än det senare inte speciellt ofta. Nu börjar jag förstå att jag verkligen behöver vila. Vila medvetet!

För mig är det skillnad på att vila och att vila medvetet. Jag kan lyssna på en ljudbok men det är inte vila i den bemärkelsen att jag samtidigt återhämtar mig. Min hjärna blir trött av att lyssna på en ljudbok eller en pod. Likadant är det med att titta på en film. Det är vila men inte vila som ger återhämtning.

För mig har det varit en lång resa att bli medveten om att jag behöver en medveten vila för att återhämta mig. Det behöver inte vara långa stunder av medveten vila, det kan räcka med fem minuter men jag behöver dessa stunder flera gånger per dag. Tyvärr har jag inte fått rutin på det och jag ställer alarm på telefonen för att påminna mig själv. Men när jag är mitt i en film eller sitter och skriver arbetar min hjärna på gammal erfarenhet och kunskap "avbryt mig inte, jag ska bara bli klar med det här OCH det här... sedan kan jag vila!"

Jag kämpar på och lär mig hela tiden. I morse vilade jag medvetet det första jag gjorde efter att jag gått upp, tände en brasa, tog min kaffe och satt och tittade in i elden. Tittade och andades in lugnet av brasan. Försökte hålla hjärnan ren från tankar och bara ha fokus på kaffet och brasan. Lyssna på spraket från elden och smakerna från kaffet och mina dadlar. Har jag förresten berättat att Thomas hade med sig  t r e   kilo dadlar hem från Iran senast? Ljuvligt om ni frågar mig!

Åter till min medvetna vila, de sätt som jag idag vilar på för att återhämta mig är;

  • Yoga
  • Avslappning med hjälp av en app
  • Sitta och titta in i elden
  • Andas i en 8

Det är inte alltid enkelt men jag lär mig. Det underbara med livet är att man lär sig hela tiden. 


Kram
 

Följ gärna mig och min blogg på Bloglovin

Follow

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln