Utmaning - Multitaskning

väggen utbränd våga vara rädd lär dig leva utmattningsdepression utmattningssyndrom


Multitasking, simultankapacitet så stolt jag har varit över att jag kunnat haft många bollar i luften samtidigt. Så stolt att jag till sist blev sjuk. Så sjuk att jag till sist blev så sjuk att jag inte ens kunde ha en boll i luften. Kunde inte ens ha mig själv uppe. 


PT-Fia har den här veckan en utmaning om att inte multitaska. Jag hänger såklart på. Jag har ju inte multitaskat på tre år. Jag borde ju vara expert på att inte multitaska vid det här laget... I wish! De första åren klarade jag det utan problem, jag klarade ju inte ens att göra en enda sak. Behövde hjälp med allt jag gjorde. 

Idag när jag exempelvis pratar i telefon, händer inte ofta numera, sitter jag still på min rumpa och gör inget annat än just pratar. MEN ju friskare jag blir ju svårare blir det för mig att göra en ska i taget. Det är enormt lätt att falla tillbaka i gamla mönster och negativa beteenden. Blir lite förskräckt när jag tänker på att jag under tre års tid brutit med ohälsosamma beteenden och nu börjar känna att det är lätt att komma in i dem igen. Förstår ni, tre år av avbrott och ändå sitter beteenden djupare än så. 

Det är faktiskt så att jag idag kan komma på mig själv att scrolla på telefonen samtidigt när jag pratar med någon. Eller att jag reser mig upp ur soffan, tar mitt kaffeglas för att ställa det i diskmaskinen. 

I somras skrev jag om vad multitasking gör med vår hjärna, du kan läsa om det här. Enligt forskning klarar vår hjärna inte av att göra fler än två saker samtidigt, en för var hjärnhalva. Försöker vi oss på fler bollar tappar vi fokus och det bränner hjärnceller. Det bränner hjärnceller på samma sätt som om vi skulle använda kokain. Bara den vetskapen bör ju få oss att sluta med multitasking omgående. 

Här om dagen skrev jag om att jag håller på att lära mig att vila medvetet. Fullständigt galet egentligen att jag ska behöva lära mig det som vuxen, det borde ju vara något vi alla har med oss sedan barnsben. Men i alla fall, vid medveten vila kan jag inte göra något annat än vila. 

Hur ofta multitaskar du? Läser du mejlen som ploppar upp när du sitter och arbetar med ett dokument? Scrollar du på telefonen samtidigt som du pratar med någon? Hur många av er scrollar på telefonen när ni pratar med någon som ni har framför er? Hur många gör saker samtidigt som ni tittar på TV? Hur många planerar helgens middagsbjudning samtidigt som ni sitter på mötet? 

Kram

Följ gärna mig och min blogg på Bloglovin

Follow

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln