Sju kognitiva svårigheter vid utmattningssyndrom 

våga vara rädd lär dig leva utbränd tännforsen utmattningssyndrom utmattningsdepresion väggen


Jag har sagt det tidigare och gör det igen, att ha utmattningssyndrom är inte att bara vara lite trött, inte heller är det att vara lite mer trött än andra. Om det vore så enkelt. Att ha utmattningssyndrom är så mycket mer, till exempel att de kognitiva funktionerna blir nedsatta.

Vad är då kognitiva funktioner?
Det är hjärnans förmåga att tänka, planera, ta emot information och komma ihåg saker. Uppmärksamhet och koncentration är andra exempel.


Exempel på när kognitiva nedsättning kan ge svårigheter i vardagslivet:
Uppmärksamhets- och koncentrationssvårigheter
är speciellt tydligt när man får instruktioner som ska följas och vid samtal med andra personer. Likaså kan det vara svårt att följa med när man tittar på TV, många upplever att man inte längre har förmåga att hålla koncentration för att exempelvis läsa en bok. Uppmärksamhet- och koncentrationssvårigheterna kan skifta under olika tider på dygnet.

Minne, såsom arbetsminnet och det episodiska minnet fungerar sämre för personer med utmattningssyndrom. Episodiska minnet är minnet som lagrar episoder och händelser som man själv varit med om. Detta kan skapa problem när man varit med och bestämt något då man kan ha svårt att minnas, även att man varit med i samtalet. Att komma ihåg vart man lagt saker samt tider och möten kan också vara svårt att komma ihåg.

Ta emot och bearbeta information kan upplevas som väldigt svårt speciellt i grupp, ännu svårare blir det att följa med i samtal om det går snabbt. Likaså kan det vara svårt att ta in om det är omfattande information som lämnas. Ställs det frågor som kräver snabba svar uppstår oftast stora svårigheter. Likväl kan det vara svårt att genomföra uppgifter snabbt eller göra mer än en sak åt gången.

Planering, prioritering och organisering, initiativförmåga och flexibel problemlösning är många gånger som att bestiga Mount Everest, utan syrgastuber. Dessa är svårigheter oavsett om uppgifterna upplevs roliga eller tråkiga. Det är många gånger även svårt att samarbeta med andra. Det är ofta även svårt att se sina egna personliga styrkor och svagheter. Tidsuppfattningen är också en svårighet såsom att hinna med det man planerat men även att uppskatta hur lång tid en uppgift tar att utföra. Detta är det som benämns som exekutiva funktioner. Komplex exekutiva funktioner där det krävs både uppmärksamhet och snabbhet är oftast avsevärt försämrat för personer med utmattningssyndrom

Uttröttbarhet som inte är i närheten av något annat, det kan räcka med att gå en sakta promenad runt kvarteret på fem minuter för att behöva vila eller till och med sova. Likaså kan ett samtal eller äta lunch vara så utmattande att vila krävs.

Stresskänslighet, situationer som tidigare inte skapat stress kan numera skapa stress och även ett stort stresspåslag. Många med kognitiva svårigheter saknar filter för att stänga ute alltför många samtidiga intryck. Det gör att det ofta tar längre tid att processa informationen vilket lätt leder till kaos eller att man ger upp om man får krav på sig att fatta snabba eller komplexa beslut.

Ljud- och eller ljuskänslighet, gör att det kan vara svårt att vistas i bullriga miljöer eller där det är många som pratar. Likaså kan det vara svårt med starkt eller blinkande sken.

Kram
 

följ gärna mig och min blogg på Bloglovin

Follow

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln