Kognitiva svårigheter kvarstår efter 7 år

Bild från www.suntarbetsliv.se
Bild från www.suntarbetsliv.se


Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen har genomför just nu en unik uppföljning av patienter med utmattningssyndrom, LUMS (Långtidsuppföljning vid UMS). Det är bland annat forskarna Ingibjörg Jonsdottir, Lilian Wiegner och Kristina Glise som ska träffa 150 av sina före detta patienter, hittills har det träffat 130 av dem. 

Uppfäljningen som sker efter sju till tio år visar att många av patienterna känner sig fortfarande trötta, har koncentrations- och minnesstörningar och är mer stresskänsliga än innan de blev sjuka. Tack och lov är depressions- och ångestsymtomen som är väldigt vanliga vid utmattningssyndrom, i stort sett borta.

Lilian Wiegner säger i en intervju med Sunt arbetsliv att de aktuella patienterna ofta varit svårt sjuka i utmattningssyndrom.
– Hos de som haft en lindrigare sjukdom borde de kvarstående symtomen inte vara lika omfattande.

Studien är väldigt intressant då jag många gånger fått höra att de kognitiva svårigheterna kommer vara övergående. Men det verkar bara vara så för de med en lindrigare utmattning. Jag själv har många kvarstående kognitiva svårigheter, bland annat har jag svårt med instruktioner, det skapar många gånger en svår stress. Jag har sakta börjat hitta strateger för mina kognitiva svårigher. Minnet till exempel hjälper jag genom att notera allt. Ja, det jag behöver komma ihåg. 

Jag känner att jag idag håller på och arbetar fram Eva Svärd 2.0 och det känns bra även om jag behöver lära om i många funktioner. Även om det många gånger känns kämpit så vet jag att det är värt varje sekund att få bli Eva Svärd 2.0

Hur känner du av de kognitiva funktionerna? Har de försämrats i och med att du blev sjuk? Du som kommit en bit i din sjukdom hur är funktionerna idag? 

KRAM

Följ gärna mig och min blogg på Bloglovin

Follow

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln